Image

Ultimele proiecte


Activitatile noastre sociale pentru persoanele cu dizabilitati se impart in doua mari categorii:

- serviciile sociale zilnice

- proiecte

Serviciile zilnice nu sunt proiecte, pentru ca e vorba de activitati pe termen lung, fara intrerupere, indiferent ca vin sau nu bani de la stat, autoritati locale sau alti donatori. Asta ne si diferentiaza de o multime de colegi (care fac treaba deosebita, de altfel, si merita aprecieri): noi NU ne putem permite luxul de a ne opri serviciile!!! Pentru ca nici copiii nostri nu-si permit luxul de a nu face recuperare si de a deveni inerti, imobili, paralizati!

Aici veti gasi proiectele. Adica activitatile ce se incadreaza intr-un anume timp, au scopuri si obiective bine stabilite, si un buget separat.

E vorba, in general, de proiecte finantate de catre autoritati, finantatori privati sau publici. Inca mai avem de lucru pana vor fi mai multe companii care finanteaza astfel de proiecte, mai ales intr-un capat de tara.

Din pacate, am vazut de prea multe ori finantaori ce se adreseaza doar Bucurestiului sau unor orase mari. De parca nu in localitatile mai indepartate si in zonele mai sarace sunt problemele mai mari...

Oricum, e important ca, prin fiecare proiect derulat, incercam sa facem viata persoanelor cu dizabilitati ceva mai frumoasa.

Ultimele proiecte afltate in derulare/ derulate sunt:

 

Subventie pentru servicii sociale potrivit LEGII 34/ 1998

Asociatia Esperando beneficiaza de Subventie din partea Municipalitatii Baia Mare, conform Legii 34/ 1998, pentru serviciile oferite persoanelor cu nevoi speciale in Centrul de Zi de Recuperare Esperando, cat si pentru cele oferite la domiciliul acestora.

Subventia acordata va acoperi o parte din cheltuielile necesare pentru functionarea Centrului de Zi Esperando, si de asemenea, serviciile oferite beneficiarilor la domiciliul acestora.

In total 50 de beneficiari vor avea parte de servicii in cadrul proiectului: 40 de persoane la Centrul de Zi Esperando si 10 la domiciliu, acestea fiind greu deplasabile.

In Centrul de Zi Esperando se acorda servicii sociale cu caracter primar si servicii specializate:

- ingrijire personala

- recuperare, abilitare si reabilitare

- integrare/ recuperare sociala

- educatie informala si non-formala adaptata

- asistenta si suport

- constientizare si sensibilizare sociala.

Beneficiarii de la domiciliu vor avea parte de servicii de recuperare, consiliere si sprijin. Acestea vor include sedinte de kinetoterapie, masaj, consiliere sociala, suport emotional, socializare, spijin material pentru situatii mai grave.

Proiectul este cofinantat de SPAS - CL Baia Mare conform Legii 34/ 1998.

 

- Phoenix

Incepand cu 31 martie, Asociatia Esperando a implementat vreme de 18 luni, proiectul "Phoenix".

Obiectivul general al proiectului a fost: cresterea capacitatii de integrare pe piata muncii a 470 de someri,cu accent pe someri tineri, femei si someri de lunga durata, din regiunea Nord-Vest, in 18 luni, prin furnizarea sprijinului pentru noi competente si promovarea culturii antreprenoriale, in vederea asigurarii de oportunitati sporite pentru participarea viitoare pe o piata a muncii moderna, flexibila si inclusiva.

Proiectul a promovat activitati relevante pentru dezvoltarea resurselor, contribuind pe deplin la crearea de capital uman, bine educat si competitiv, reprezentand elemente cheie in formarea unei baze de pornire in procesul de dezvoltare a societatii, bazate pe cunoastere.

Acesta a fost implementat pe raza judetelor Maramures, Satu Mare si Salaj, unde au fost organizate in total 18 cursuri, pe domenii precum:agent vanzari, sef ferma agrozootehnica, cofetar, formator, expert achizitii, manager proiect, antreprenori, TIC, ingrijitor batrani la domiciliu, contabil, constructii, consilier orientare profesionala, etc.

Grupul tinta al proiectului a fost format din:

- 470 de persoane fara loc de munca, provenind din mediul urban sau rural

- 60 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca

- 30 de persoane inactive

- 80 de someri

- 125 de someri de lunga durata

- 75 de someri peste 45 de ani

- 45 de someri tineri

- 55 de someri de lunga durata, tineri

Proiectul s-a derulat in parteneriat cu SC 3ART SRL si a fost cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritara 5: ”Promovarea masurilor active de ocupare”, Domeniul major de interventie 5.1: “Dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare in Regiunea Nord-Vest”.

 

- Wisdom of Special People (WISPEL) - "Intelepciunea oamenilor speciali"

Proiectul Wisdom of Special People (WISPEL) - "Intelepciunea oamenilor speciali" este o unealta nonformala necesara pentru invatarea adultilor de la egal la egal, care a imbunatatit viata persoanelor cu dizabilitati si a familiilor acestora.

Prin acest proiect s-a dorit transferarea de „intelepciune” si sfaturi intre membrii familiilor persoanelor cu nevoi speciale si alte persoane cu nevoi speciale sau familii ale acestora. Acest lucru le-a imbunatatit cunostintele, competentele si abilitatile de baza, sociale si de viata.

Au fost adunate sfaturi si sugestii relevante de la persoanele care au deja o buna experienta in a trai langa o persoana cu dizabilitati si a fost creat un instrument de invatare.

Un instrument care, ulterior a fost furnizat altor persoane cu dizabilitati si familii ale unor astfel de persoane, pentru ai ajuta sa treaca mai usor peste momentele dificile si pentru a le oferi „faruri” importante pentru a le ghida plimbarea lor prin viata.

De asemenea, a fost realizata o brosura unde sunt trecute sfaturile si sugestiile selectate, intelepciunea si experienta pozitiva a persoanelor cu dizabilitati si a familiilor acestora, care au invatat deja cum sa se descurce cu toate barierele si vremurile grele ale unei vieti intr-un scaun cu rotile, sau fara un picior, ori fara vaz sau auz.

Proiectul a fost cofinantat de catre Comisia Europeana prin Programul de Invatare pe tot Parcursul Vietii si s-a derulat in perioada 1 august 2013 - 31 iulie 2015.