În gama variată de terapii oferite în cadrul Complexului Socio-Medical Esperando sunt incluse şi programe de formare a deprinderilor de viaţă independentă (DVI).

Deprinderile de viaţă sunt abilităţi comportamentale pozitive şi de adaptare, care permit indivizilor să se confrunte eficient cu cerinţele şi provocările vieţii cotidiene (definiţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii).

La Esperando, copiii, tinerii şi adulţii cu afecţiuni fizice au parte atât de activităţi individuale, cât şi de grup, din cele mai diverse: lecţii de gătit, curăţenie şi igienizarea spaţiului de locuit, igienă personală, gestionarea banilor, scenete, jocuri de rol, etc.

Aceste activităţi sunt axate preponderent pe metode tradiționale și interactive, care să îi ajute să îşi dezvolte autonomia personală.

Se creează oportunităţi adecvate de învăţare adaptate fiecărui caz în parte, astfel încât, beneficiarii să poată experimenta/ practica, până când acestea sunt învățate, pentru a putea fi folosite în funcţie de necesităţi, pe tot parcursul vieţii.

Dacă pentru marea majoritate a oamenilor datul cu aspiratorul, gătitul, împăturitul hainelor, presupun un efort minim, pentru a realiza toate acestea persoanele cu nevoi speciale trebuie să depună mult mai mult efort, să îşi adapteze modul de lucru în funcţie de posibilitiţi, să repete/ exerseze încă din fragedă copilărie, pentru ca la un moment dat, să poată beneficia de un anumit grad de autonomie.