VREI O LUME MAI BUNA? AI SANSA ASTA!!

Unul dintre baimarenii care au capatat o notorietate importanta in ultimii ani, Cristian China Birta, scrie pe blogul sau:

“Patru din șase români se fac vinovați de omor prin indiferență”

El isi explica astfel titlul:

“Să luăm aminte:

Doar doi din șase contribuabili au ales să îndrepte 2% din impozitul pe venitul obținut în 2014 către o cauză socială. Datele furnizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală în 2015 arată că numărul celor care au redirecționat impozitul pe venit a rămas constant în ultimii ani: aproximativ 1,8 milioane de contribuabili, din numărul total de 6.306.064, au decis să contribuie la susținerea proiectelor sociale.

Și acum să întăresc ce am zis în titlu: cei patru români din șase, care nu donează acei 2% se fac vinovați de ucidere prin nepăsare. Ca să fie clară chestiunea. De ucidere prin indiferență. De ucidere prin dat din umeri. Pentru că această nepăsare ucide. Pentru că, altfel spus, cu banii care ar putea fi donați de românii indiferenți s-ar putea salva vieți.”

Ma numar printre cei care considera ca nepasarea este greu de inteles si ca oamenii au si indatoriri, ca cetateni, nu doar drepturi. Au si responsabilitati, nu doar dreptul de a emite pretentii.

Sunt universitati uriase din lume care au cursuri de filantropie. Inveti acolo cum sa alegi organizatia sau cauza pe care sa o sustii. In ce fel sa o sprijini. Cum sa te implici si cum sa ceri sa fie transparenta. Cum sa verifici in ce fel sunt folositi banii tai (sau alte resurse pe care le donezi/ oferi).

In cele mai multe tari dezvoltate copiii invata inca de la scoala, si chiar de la gradinita, despre solidaritate, generozitate, voluntariat, implicare.

MEREU NE DORIM SA TRAIM CA-N ALTE TARI

Nu-i asa? Ne dorim sa avem salarii ca si acolo. Sa avem orase, strazi, scoli, spitale ca “afara”.

Nu-i interesant ca nu ne punem problema daca nu ar trebui si noi sa fim, sa ne comportam ca “afara”? Cat de des ne intrebam ce ar trebui sa facem noi insine ca sa traim asa cum traiesc oamenii din tarile civilizate? Cat de des chiar ne comportam atat de civilizat?

Unul dintre lucrurile care fac in alte parti ca viata sa fie mai frumoasa si oamenii mai fericiti este implicarea. Chiar si cand nu ti se cere. Sa faci ceva fara a astepta recunoastere sau rasplata. Sa ajuti stiind ca cel ajutat nu-ti va putea intoarce favorul. Mai mult, sa oferi sprijinul, timpul, efortul tau fara ca ceilalti sa stie sau sa afle vreodata.

Civilizatia incepe de aici…

Sigur ca in alte tari sunt facilitati fiscale pentru sponsori. Poate, uneori, chiar si pentru donatori. Dar, hai sa fim seriosi, filantropia adevarata nu are nevoie de ele!

Pe de alta parte, si in Romania sunt facilitati fiscale. Adica, bine, nu sunt cine stie ce reduceri de impozite, dar poti redirectiona o parte din impozite catre ONG-uri.

BUNATATEA NU COSTA NIMIC!

Pur si simplu, nu dai tot impozitul pe profit, ca firma, catre stat, ci “salvezi” 20% si-l dai unui ONG!

Sau, ca persoana fizica, “iei” inapoi de la stat 2% din impozitul pe venit pe care deja angajatorul tau l-a dat la buget anul trecut, si il directionezi catre un ONG!

Mai simplu de atat, si mai “gratis” de atat, ce sa doresti?

Sigur ca e partea cealalta, cu alegerea ONGului catre care sa-ti indrepti ajutorul, donatia sau “redirectionarea” – cum vrei sa-i spui.

Insa si aici e vorba tot de responsabilitate. Cum adica?

Pai, poti, desigur, lua primul ONG ce-ti iese in cale, sau pe cel al vecinului, sefului, scolii unde ai copiii, al bisericii, al unui partid sau cine stie ce nazdravanie ti se mai iveste. Ii poti oferi acestuia sprijinul tau. Sau…

Sau poti face ceva cu sens si cu insemnatate!

Poti cauta un ONG care chiar face ceva in comunitate! Care se implica. Care lucreaza zi de zi. Care ajuta oameni ce nu se pot ajuta singuri. Care e transparent si arata ce face, cum foloseste sprijinul primit. Care apare pe Facebook, in presa, pe internet. Care iese in comunitate.

Iti poti alege “cauza” pe care sa o sprijini. Persoane sarace (si neajutorate, cu adevarat!). Persoane cu dizabilitati. Persoane dependente de substante, jocuri sau alte lucruri. Tigani sau alte persoane lasate de societate la marginea ei.

TU IN CE CREZI?

Pe cine vrei sa ajuti? Cine merita, pentru tine, cel mai mult sprijinul? Sau, mai bine spus, cine este mai neajutorat si are mai multa nevoie de semnii sai ca sa se poata descurca?…

Am mai pomenit despre alegerea ONGului cel mai deschis, transparent, corect, muncitor, care sa faca lucruri adevarate, sa schimbe vieti, sa aduca alinare, bucurie, speranta?

Pentru ca, da, sa dai banii (chiar “luati” de la stat, ca un Robin Hood) la intamplare, primului venit, e departe de un comportament activ, responsabil. E o alegere a caii usoare.

Asa cum e sa dai banii luati de la stat tot unei institutii a statului (chiar daca printr-un ONG)!!! Are sens? Nu-i asa ca nu?! Si totusi, o multime de oameni o fac, si sunt mandri de asta!

Asa ca ai de facut alegeri si de luat decizii. Cum vor atinge sau schimba banii tai mai multe vieti? Ce oameni vor avea o alta soarta pentru ca tu ai ales corect? In ce ONG ai incredere?

PROBLEMA E, INSA, ALTA!

4 din 6 romani se fac ca nu vad, nu aud, nu stiu. E mai simplu sa nu-si bata capul. Trec mai usor prin viata. Si lasa cel 2% la stat!

Lucrurile stau aproape la fel si in privinta companiilor. In vreme ce se fac sponsorizari cam de 100 milioane euro pe an, peste 400 milioane ar mai putea fi sponsorizate, dar sunt lasate sa mearga in marea punga prost gestionata de catre stat…

Nu stiu daca tu esti intre acesti oameni, intre acesti manageri de companii. Sau daca tu esti doar prieten sau ruda cu ei. Stiu doar ca, daca vrei sa traiesti mai bine, trebuie sa faci tu ceva!

ASA CA NU STA NEPASATOR!

Ai un venit? Directioneaza cei 2% catre un ONG serios si curat! (Mai ai timp pana in 25 mai! Sau pentru anul viitor…)

Ai o firma? Da 20% din impozit ca sponsorizare unui ONG care vezi ca face bine si iese public si arata asta!

Cere-le celor din jurul tau sa faca asta!

Nu ramane inert! Implica-te! Fii caritabil! Fii responsabil!

Fa ca lumea sa fie mai buna!

Lumea in care tu traiesti…

 

 

 

Asociatia Esperando este un ONG care ofera, din anul 2001, servicii holistice, integrate, de lunga durata, pentru copii, tineri si adulti cu dizabilitati fizice. Serviciile includ recuperare, educatie personalizata si suport psihologic, pregatire pentru viata si munca, participare la viata sociala a comunitatii.

Informatii:

www.esperando.ro

facebook.com/asociatia.esperando/

Formular 2%:

www.esperando.ro/blog/2016/03/24/formular-2-2016/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *